Hochschule Fresenius

Venia Legendi in BWL und Wirtschaftsinformatik

Diplom-Volkswirt an der Albert-Ludwigs-Universität Freiburg

2008 - 2009
Forschungsaufenthalt SAP Labs, Pablo Alto (CA)

2001 - 2005
Promotion zum Dr. rer. pol. an der Universität Freiburg (summa cum laude)

1999
Magister Artium der Neueren und Neueste Geschichte (M.A.) an der Albert-Ludwigs-Universität Freiburg

Seit 2013

Professor für Energiemanagement

Unternehmen: Hochschule Fresenius
Standort: Idstein und Frankfurt a. M.

2009 - 2012

Projektleiter für den Bereich „Intelligente Objekte für das Energie- und Nachhaltigkeitsmanagement“

Unternehmen: Institut für Informatik und Gesellschaft (IIG), Abteilung Telematik (Prof. Dr. Dr. h.c. G. Müller)
Standort: Universität Freiburg

2005 - 2012

Wissenschaftlicher Assistent, Institut für Informatik und Gesellschaft (IIG), Abteilung Telematik (Prof. Dr. Dr. h.c. G. Müller), ; Leitung des Forschungsbereichs Betrieblicher Einsatz von Ubiquitous-Computing Technologien

Unternehmen: Universität Freiburg
Standort: Freiburg

2001 - 2005

Wissenschaftlicher Angestellter

Unternehmen: Institut für Informatik und Gesellschaft (IIG), Abteilung Telematik (Prof. Dr. G. Müller)
Standort: Universität Freiburg

2008

Faupel, Titus / Strüker, Jens / Gille, Daniel: Performance Improvements based on RFID - Empirical Findings from a Cross-sectoral Study. In: Proceedings of the Americas Conference on Information Systems (AMCIS '08), Toronto, ON, Canada August 14-17, 2008

Baars, Henning / Sun, Xun / Strüker, Jens / Gille, Daniel:Profiling Benefits of RFID Applications.In: Proceedings of the Americas Conference on Information Systems (AMCIS '08), Toronto, ON, Canada August 14-17, 2008.

2011

Kerschbaum, Florian / Strüker, Jens / Koslowski, Thomas: Confidential Information- Sharing for Automated Sustainability Benchmarks. (December 5, 2011). ICIS 2011 Proceedings. Paper 4.

Müller, Günter / Strüker, Jens: Intelligente Objekte und eine nachhaltige Logistik. Proceedings of the 73. Jahrestagung des VHB in Kaiserslautern 2011.

Strüker, Jens / Weppner, Harald / Bieser, Gero: Intermediaries for the Internet of Energy - Message Distribution between Smart Objects and Enterprise Applications as a Business Model, ECIS 2011 Proceedings. Paper 103.

Strüker, Jens und Ziekow, Holger: Inter-organizational Integration Infrastructures for Smart Objects: White Spots in the Service Landscape. AMCIS 2011 Proceedings - All Submissions. Paper 226.

2012

Strüker, Jens / Kerschbaum, Florian: From a Barrier to a Bridge: Data-Privacy in Deregulated Smart Grids. Proceedings of the International Conference on Information Systems (ICIS 2012), Orlando Florida.

Stefan, Feueriegel / Strüker, Jens / Neumann, Dirk: Reducing Price Uncertainty through Demand Side Management, Proceedings of the International Conference on Information Systems (ICIS 2012), Orlando Florida.

Strüker, Jens / van Dinther, Clemens: Demand Response in Smart Grids: Research Opportunities for the IS Discipline. 18th Americas Conference on Information Systems (AMCIS) Proceedings, Seattle, Washington August 9-11, 2012.

Strüker, Jens / Weppner, Harald: A Cloud-based Messaging Service for Cross-Enterprise Data Exchange with Smart Objects, 18th Americas Conference on Information Systems (AMCIS) Proceedings, Seattle, Washington August 9-11, 2012.

Publikationsübersicht von Prof. Dr. Jens Strüker M.A. (Auswahl)

Lehrtätigkeit

Energiemanagement (M.Sc.)